Sayıların arasına kısa çizgi konur mu?
– Başlangıç ve bitişi belirten sayıların arasına tire konur. Örnek: Birinci Dünya Savaşı 1014 ile 1918 yılları arasında gerçekleşti.
Kısa çizgi ne zaman kullanılır?
Tire (-) veya tire, kelimeleri birleştirmek ve tek bir kelimenin hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tirelerin kullanımına tireleme denir. Tiresiz, tireli bir kelimenin bir örneğidir.
Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kısa çizgi kullanılır mı?
Eğer kesme işareti satırın sonundaysa, sadece kesme işareti kullanılır; ayrıca, tireler kullanılmaz. Kısaltmalara ekler eklendikten sonra kullanılır. Ekleri sayılardan ayırmak için kullanılır.
Sayıların arasına hangi noktalama işareti gelir?
Dört veya daha fazla rakamdan oluşan sayılar, sondan başlayarak üçlü gruplar halinde, aralarına bir nokta konularak yazılır: 4,567, 326,197, 49,750,812, 28,434,250,310.
Rakamların arasına ne konur?
Türk Dil Kurumu (TDK) noktalama kılavuzuna göre, “dört ve daha fazla rakamlı sayılar, sondan sayılarak üçlü gruplar halinde yazılır ve aralarında nokta bulunur.” Kesirler için virgül kullanılır. Ancak, İngilizce de dahil olmak üzere birçok yabancı dilde bunun tersi kural geçerlidir.
Ara cümlelerde kısa çizgi kullanılır mı?
Cümle içindeki geçiş sözcüklerini veya cümleciklerini ayırmak için geçiş sözcüklerinin veya cümleciklerinin başına ve sonuna tire konur.
Ara çizgi nerelerde kullanılır?
Metinde satır başına yapılan konuşmaları belirtmek için kullanılır. Buna konuşma satırı da denir.
Kısa çizgi nerelerde kullanılır TDK?
1- Kısa çizgiler, satırlara uymayan sözcükleri ayırmak için kullanılır. 2- Kısa çizgiler, cümlelerde geçiş sözcüğü veya ifadesini belirtmek ve bu cümleleri ana cümleden ayırmak için sözcüklerin başına ve sonuna konur. 3- Kısa çizgiler, sözcükleri eklere ayırmak ve köklerini belirlemek için kullanılır.
İkileme arasına kısa çizgi konur mu?
Örneğin: “İkilemeler arasında noktalama işaretine izin verilmez”; “Ardışık cümleler arasına virgül veya noktalı virgül konur” vb. Kurallar açıktır. Bu nedenle Türkçenin söz dizimi kurallarına, noktalama işaretlerinin kullanıldığı yerlere ve karakter kullanımına dikkat etmek gerekir.
Sayıları getiren ekleri ayırmak için ne kullanılır?
Kesme işareti (‘) – Türk Dil Kurumu.
Sıra bildiren sayıların sonuna kısa çizgi konulur mu?
Birden fazla sayı ardışık sayı sıfatı olarak kullanılacaksa her sayıdan sonra nokta konulabilir ya da sayılar arasına virgül veya tire konularak son sayıdan sonra nokta konabilir ve aynı anlam elde edilebilir.
Hangi ekler ayrılmaz?
Uyarıda, “Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılamaz” denildi.
Sayılardan sonra hangi noktalama işareti gelir?
—*Virgül veya tire ile ayrılmış sayılar için, ardışık olarak listelendiklerinden, nokta yalnızca son rakamdan sonra eklenir. —*Bir metnin öğelerini belirten sayı veya harflerden sonra yerleştirilir: I. 1.
Kuruş nokta mı virgül mü?
E-fatura görünümünde tutarlar görüntülenirken, bölümler noktalarla ve sentler virgüllerle gösterilmelidir. E-fatura verisi olan XML’de, segmentasyon karakterleri kullanılmamalı ve peniler için noktalar kullanılmalıdır.
Sayılar nasıl yazılır nokta virgül?
Sayı biçimi: Türkçe yazıda kesirlerde ayırıcı olarak “,” (virgül), binliklerde (üç sıfır) ayırıcı olarak “.” kullanılır. (Nokta) karakterleri kullanılır. Örnek: 2.23; 12.
Tarihlerin arasına kısa çizgi koyulur mu?
Tire; Bir etkinliğin başlangıç ve bitiş tarihleri arasında da kullanılır.
Tarihlerin arasına hangi işaret konur?
Tarih yazılırken, gün, ay ve yıl sayılarla yazılıyorsa aralarına nokta konur. Tarih yazılırken nokta yerine eğik çizgi (/) kullanılabilir. Tarihlere ayların adları yazıldığında aralarına nokta konulmaz, bir harflik boşluk bırakılır.
İkileme arasına kısa çizgi konur mu?
Örneğin: “İkilemeler arasında noktalama işaretine izin verilmez”; “Ardışık cümleler arasına virgül veya noktalı virgül konur” vb. Kurallar açıktır. Bu nedenle Türkçenin söz dizimi kurallarına, noktalama işaretlerinin kullanıldığı yerlere ve karakter kullanımına dikkat etmek gerekir.
Birbiriyle ilgi kuran iki isim arasına ne konur?
Bağlaçlar veya bağlaç edatları; sözcükleri, sözcük gruplarını veya cümleleri biçimsel olarak veya anlam bakımından birbirine bağlayan sözcükler: ve, veya, ile, fakat, ayrıca (ayrıca), fakat, çünkü, eğer, rağmen, her ikisi de … ve …, en azından, eğer, ki, bununla birlikte, sürece, nasıl, ne…